bartenstein-piano-facebook bartenstein-piano-LinkedIn bartenstein-piano-youtube bartenstein-piano-google+ bartenstein-piano-soundcloud
☰ Menu

Piano's ambachtelijk reviseren met de kennis van nu

Een piano bevat al zo'n driehonderd jaar dezelfde basis onderdelen:

In de loop van de geschiedenis is er in de pianobranche erg veel geëxperimenteerd met andere onderdelen, andere materialen, en andere technieken maar veel daar van bleek toch niet zo waardevol te zijn, en de basis is lang vrijwel onveranderd gebleven. Iets wat toch wel uniek is te noemen binnen de technologische vooruitgang die we doorgemaakt hebben.

Toch zijn er tegenwoordig zeer interessante uitvindingen op het gebied van de pianotechniek en de pianobouw. Deze uitvindingen worden niet altijd met open armen ontvangen en dat komt voornamelijk doordat men er automatisch heel sceptisch tegenover staat wanneer iemand roept dat hij iets beters heeft uitgevonden. Met de piano's en vleugels zoals die tegenwoordig worden gemaakt en gereviseerd is tenslotte ook niets mis, in die zin dat alle onderdelen doen wat ze moeten doen, en de klanten vrijwel nooit klagen. Bovendien vergt het een grote inspanning en een flinke som geld om het productieproces in een fabriek om te gooien om een nieuw snufje of een nieuwe techniek te implementeren dus dat gebeurt niet zolang het niet absoluut noodzakelijk is.
Pianotechnici in Nederland en Duitsland hebben hoe dan ook een voorkeur voor ouderwetse degelijkheid, en het gebruik van oorspronkelijke materialen, iets waarin ze dan ook uitblinken en waar voor ze alom geprezen worden. Maar ondertussen worden er vooral in landen als Amerika en Canada waar men veel minder behoudend is wel erg leuke en interessante vindingen gedaan.

Bij Bartenstein Piano maken we in overleg met u dankbaar gebruik van sommige van deze uitvindingen. Vooral bij revisie projecten adviseren wij onze klanten onder andere vaak om de hamerkoppen in hun piano of vleugel te laten kalibreren, en bij voorkeur een compleet Precision Touch Design (een techniek uitgevonden door David Stanwood) te laten maken en installeren. Ook maken wij bij het vervangen van bepaalde onderdelen graag gebruik van het geannodiseerd alluminium van Wessel Nickel & Gross.
Alle moderne technieken en materialen die wij adviseren hebben hun meerwaarde inmiddels bewezen en passen wij alleen toe omdat wij er van overtuigd zijn dat dit de klank, speelaard, en de duurzaamheid van uw piano ten goede komt. Op deze onderdelen en technieken geven wij bovendien altijd garantie. En, natuurlijk doen wij dit zonder het oorspronkelijke ontwerp van uw piano uit het oog te verliezen.